Wobbe Alkema

1. Porta la prescrizione in farmacia. Questo è il metodo classico per pacchetto il farmaco. Il medico può inviare telematicamente la ricetta al punto vendita oppure puoi portarla tu stesso. Quando il farmacista è in possesso della prescrizione, ci vorranno solo pochi minuti e potrai avere la tua confezione di Viagra.

(Borger 1900 - 1984 Kampen)

Op dit moment zijn er geen objecten van deze kunstenaar beschikbaar.

Over Wobbe Alkema

Wobbe Alkema was in de jaren twintig binnen de Groningse kunstenaarsgroep De Ploeg een eenling omdat hij zich afsloot voor het expressionisme.

Alkema was een aanhanger van het constructivisme en vond zijn inspiratie bij gelijkgestemde schilders in België en Nederland.

Al vanaf 1920 maakte hij sterk gestileerde tekeningen en geleidelijk aan ontwikkelde hij een   geometrisch-abstracte stijl van werken waarin cirkel, driehoek en rechthoek bepalende vormelementen werden. In tegenstelling tot zijn drastische vormbeperking in die jaren, was Alkema in zijn kleurgebruik veel vrijer. Kleur werd door hem aangewend om de emotionele lading van zijn schilderijen te versterken.

Na bijna vijftien jaar niet geschilderd te hebben, hervatte hij na de oorlog zijn kunstenaarsschap. De werken die vanaf toen ontstonden hebben een vrijere basis en zijn minder geometrisch-rechtlijnig: cirkels namen de gestalte aan van ovalen, rechte lijnen werden afgerond. De rigide opbouw van weleer werd een voegen van vormen, vaak ontroerend poëtisch.

De inmiddels grote belangstelling voor het werk van Wobbe Alkema heeft de unieke positie die hij inneemt in de Nederlandse kunstgeschiedenis bekrachtigd.

Werk van Alkema bevindt zich o.a. in het Groninger Museum en Museum Belvédere in Heerenveen. In beide musea worden zijn schilderijen regelmatig en uitgebreid getoond in speciale tentoonstellingen.