Dolf Breetvelt

(Delft 1892 - 1975 Amsterdam)

Over Dolf Breetvelt

Informatie en inspiratie zoekende bij de toenmalige hoofdstad van de kunst Parijs en met de roem en de glorie van de Ecole de Paris nog vers in het geheugen, betraden ook verschillende Nederlandse schilders het pad van de lyrische abstractie. De drang naar nieuwe richtingen en een nieuwe (beeld)taal was groot.

Toen Breetvelt, net als vele anderen, vanaf 1945 abstract ging schilderen, had hij al een half leven achter zich. Op 27-jarige leeftijd was hij naar Nederlands-Indië gegaan, waar hij tekenleraar werd en in z’n vrije tijd schilderde, vooral op Bali. Hier bouwde Breetvelt een grote naam op als kunstschilder.

In 1939 keerde hij, per vervroegd pensioen, terug naar Nederland, waar hij zich in Amsterdam vestigde. Hij voelde zich thuis bij de groep schilders rond Willy Boers en sloot zich aan bij de groep Vrij Beelden, waarin geestverwanten zich verenigd hadden, met Boers als spil en oprichter en met het oog gericht op de ontwikkelingen in de moderne kunst in Parijs.

De werken van Breetvelt vielen op de tentoonstellingen van Vrij Beelden op, doordat ze ‘prettig van kleur’ en ‘sierlijk van lijn’ waren, zo ook bij Sandberg, de toenmalige directeur van het Stedelijk Museum. Hij kocht een aantal van zijn werken aan voor het museum en organiseerde meerdere tentoonstellingen voor en rondom hem.