Andre van der Vossen

(Haarlem 1893-1963 Overveen)

Op dit moment zijn er geen objecten van deze kunstenaar beschikbaar.

Over Andre van der Vossen

De graficus en schilder André van der Vossen behoort tot de kunstenaars die vlak na de Tweede Wereldoorlog uit overtuiging met de figuratie braken en voor de abstractie kozen.
Hoewel Van der Vossen zeer bescheiden was ten aanzien van zijn eigen werk, was hij betrokken bij vrijwel alle belangrijke evenementen van Vrij Beelden, Creatie en de Salon des Réalitées Nouvelles in Parijs in de jaren vijftig en later bij Liga Nieuw Beelden.
Zijn veelzijdige oeuvre omvat tekeningen, aquarellen, gouaches, collages en schilderijen.
In 1950 richtte hij samen met Willy Boers, Eugene Brands en Anton Rooskens de schildersvereniging Creatie op. Daarna heeft hij in de loop der jaren diverse vormen van abstractie verwerkt.

Na een opleiding tot vormgever werkte Van der Vossen langdurig (1916-1933) bij de firma Johan Enschedé en Zonen te Haarlem. Bovendien werkte hij in die tijd in een dubbelrol van typograaf-illustrator. In 1924 kwam hij in dienst van de PTT als adviseur vormgeving en ontwerper van postzegels. Een hoogtepunt in die periode was de bekroning van zijn ontwerp voor de Europazegel in 1958.
In 1929, midden in zijn carriere als graficus en postzegelontwerper, begon Van der Vossen als autodidact te schilderen.
Vanaf 1947 hield hij een dagboek bij waaruit blijkt dat hij de ontwikkelingen op het gebied van de moderne kunst nauwlettend volgde. Hij was zeer onder de indruk van de tentoonstellingen van Kandinsky en Klee die in 1947 en 1948 in het Stedelijk Museum in Amsterdam te zien waren.

Het werk uit de periode 1947-1955 kenmerkt zich door een grote verscheidenheid, niet alleen stilistisch, maar ook wat betreft de door hem toegepaste technieken en materialen.
Zijn werk varieert van strak geometrisch tot abstract-expressionistisch.
Na 1955 is Van der Vossen losser gaan schilderen.
De allerlaatste grote doeken (1955-1957) zijn beschilderd in een all over-patroon van spatten, lijnen en vlekken, soms met collage, die doen denken aan de drippings van Jackson Pollock.