Georges Roudneff

(Faymoreau 1933)

Over Georges Roudneff

Georges Roudneff is geboren in 1933 te Faymoreau in de Franse Vendée.
Zijn ouders – zijn moeder was afkomstig uit de Oekraine en zijn vader stamt uit een oude Russische familie – emigreerden vlak voor zijn geboorte vanuit Rusland naar Frankrijk. De jonge Roudneff groeide op in een kunstenaarswijk in Nice, waar hij veel tijd doorbracht in de ateliers van kunstenaars met wie zijn ouders bevriend waren.
Roudneff volgde een opleiding als klassiek meubelmaker en trad daarna in dienst bij een bedrijf. Het werk was goed te combineren met het schilderen, wat zijn werkelijke passie was geworden.
In een inmiddels begonnen eigen meubelmakerij hing hij zijn schilderijen op. Bij een eerste expositie werden al zijn werken verkocht en zo gaat zijn carriere van start. Al snel was hij in staat om van zijn schilderkunst te leven en wordt de meubelmakerij gesloten.
Tijdens zijn vele reizen door Frankrijk maakt hij aantekeningen en ruwe schetsen in inkt of aquarel, die in zijn atelier worden uitgewerkt in olieverfschilderijen, pastels en houtsneden.
Als hij op een van zijn reizen in Normandie terechtkomt, wordt hij op slag verliefd op de stranden, de weidsheid van de zee, het schitterende licht.
Kenmerkend voor zijn stijl is een bijzonder licht, vaak in de vorm van ‘la petite tache orange’, zoals hij het zelf liefkozend noemt. Ieder schril geluid weert hij uit zijn schilderijen.
Roudneffs werk past in de traditie van de post-impressionisten. Hij schildert waar hij van houdt, op de manier die hem goeddunkt.
Zijn werken zijn bekend in binnen- en buitenland en worden vooral geexposeerd in Nederland en Frankrijk.