Toon Kelder

(Rotterdam 1894 - 1973 Den Haag)

Op dit moment zijn er geen objecten van deze kunstenaar beschikbaar.

Over Toon Kelder

Er zijn in de 20e eeuw weinig Nederlandse kunstenaars geweest die al tijdens hun leven zoveel erkenning en bewondering mochten ondervinden als de schilder/beeldhouwer Toon Kelder.

Zijn werken werden veelvuldig geëxposeerd op solo- en groepstentoonstellingen, o.a. in het Stedelijk Museum in Amsterdam in 1947. Bij deze gelegenheid kwam Kelder tot de conclusie, dat zijn weelderige en gracieuze manier van schilderen niet meer paste bij de tijd waarin hij op dat moment leefde.

Zo waren er tevens weinig kunstenaars in Nederland die zo rigoreus gebroken hebben met hun verleden als Kelder dat deed in 1948. Van een romantisch sensivist werd hij een abstract kunstenaar, op zoek naar steeds verder loslaten van voorstelling, kleur en vorm.

Onder invloed van veelvuldige verblijven in Parijs en geboeid door het kunstenaarsklimaat aldaar, voelde hij zich steeds meer aangetrokken tot de Jeune École de Paris.

De aanvankelijk nog herkenbare voorstellingen maakten plaats voor in gouache en olieverf geschilderde geometrisch-abstracte composities met een summier gebruik van kleur, waarin men ook het oog van de beeldhouwer kan herkennen.