Karin van Leyden-Kluth

(Charlottenburg 1906 - 1977 Lugano)

Over Karin van Leyden-Kluth

Karin Kluth, geboren niet ver van Berlijn, trouwde in 1932 met de Nederlandse schilder Ernst van Leyden, met wie ze een creatief, interessant en internationaal geörienteerd kunstenaarspaar vormde.

Tot 1939 verbleven ze nog regelmatig voor langere tijd in het atelier van Ernst in Loosdrecht ‘De Hooge Wilgen’, afgewisseld met bezoeken aan Portugal en Parijs, waar het Musée du Jeu de Paume werk van Karin aankocht.

Hun roem en vriendenkring breidde zich steeds meer uit: zo kreeg Karin in 1939 een solo-tentoonstelling in New York en maakte ze portretten van de ‘rich-and-famous’ en muurschilderingen voor hun huizen samen met Ernst en werden ze graag geziene gasten in deze kringen, van New York, Zuid-Amerika, Mexico tot Venetië en Parijs, waar ze zich uiteindelijk vestigden.

Vanaf 1953 heeft Karin geëxperimenteerd met abstractie, in olieverf zowel als in collage. Een serie kleine collages uit 1966, geschilderd op linnen, zijn met name opmerkelijk en doen denken aan het werk van Morandi. Ook buitengewoon bijzonder en zeldzaam is een serie collages van zeemleer en linnen, heel fraai en uitgebalanceerd zowel in vorm als in kleur, onstaan in 1967.