Maria Manton

(Algiers 1915 - 2003 Parijs)

Over Maria Manton

In 1947 vestigde Manton zich samen met haar echtgenoot, de schilder Louis Nallard, in Parijs waar zij een actieve en succesvolle loopbaan tegemoet zou gaan. Manton was landgenote en navolger van Jean-Michel Atlan (1913-1960), die net als zijzelf en Nallard tot de lyrisch-abstracte schilders van de Nouvelle École de Paris gerekend moet worden.

Ed Wingen, kunstcriticus, omschreef haar werk in zijn voorwoord in de catalogus bij de tentoonstelling van Manton en Nallard bij Kunsthandel M.L. de Boer, Amsterdam, als volgt:

“In haar vroege Parijse periode maakte Maria Manton zorgvuldig gecomponeerde composities, ingetogen en ook vitaal, die laten zien dat er geen sprake van toeval is. Haar aandacht gaat uit naar de poëzie van een werkelijkheid die alleen in stilte ervaren kan worden. Zoals een dichter zijn woorden kiest, kiest Manton haar kleuren en zoekt zij het juiste evenwicht van de vlakken, die als vormen haar composities bepalen. Het resultaat is een lyrische abstractie, die zo kleurrijk en beweeglijk is als het leven dat intens maar met verstand wordt geleefd.”