Jean Gorin

(Saint-Émilien-de-Blain 1899 - 1981 Niort)

Op dit moment zijn er geen objecten van deze kunstenaar beschikbaar.

Over Jean Gorin

Jean Gorin was een belangrijke Franse schilder en beeldhouwer. Hij was navolger van Piet Mondriaan en bleef trouw aan het concept van de geometrie en het gebruik van elementaire kleuren. Gorin studeerde aan de École des Beaux Arts in Nantes en aan de Académie de la Grande Chaumiere in Parijs.

In 1926 zag hij voor het eerst het oeuvre van Mondriaan en Michel Seuphor (de mede-oprichter van de groep Cercle et Carré in 1929). Met Mondriaan zelf maakte hij een jaar later kennis, hetgeen uitmondde in een vriendschap.

Als eerste Franse kunstenaar volgde hij Mondriaan in het Neo-plasticisme. In de vijftiger jaren maakte Gorin kennis met de zesentwintig jaar jongere Nederlander Joost Baljeu, die regelmatig in Parijs vertoefde en met wie hij ook bevriend raakte.

Deze vriendschap bracht Gorin enkele keren in Amsterdam, o.a. in 1962 voor de expositie Experiment in Constructie. Het Musée des Beaux Arts de Nantes bezit een groot deel van het oeuvre van deze Franse vertegenwoordiger van het neo-plasticisme, evenals het museum in Grenoble en het Centre Pompidou in Parijs.

In deze en in andere musea in Frankrijk, Nederland, België en New York werden tentoonstellingen van zijn werk georganiseerd.