Jaap Nanninga

(Winschoten 1904 - 1962 Den Haag)

Over Jaap Nanninga

Jacob (Jaap) Nanninga was één van de na-oorlogse abstracte Nederlandse kunstenaars uit Den Haag, zoals ook zijn vrienden Willem Hussem en Piet Ouborg.

Al jong vestigde hij zich daar en na de oorlog verbleef hij enige tijd in Parijs, waar hij door Geer van Velde gestimuleerd werd tot het werken in abstracte stijl, mede onder invloed van het kubisme en de kunststromingen die daar heersten.

De leden van de jonge Cobra-groep probeerden hem bij hun beweging te betrekken, maar Nanninga hield daar bewust afstand van.

Hij was een uitgesproken colorist, die zocht naar een heel individualistische en poëtische beeldtaal. De Oosterse mystiek en primitieve culturen gaven hem inspiratie.

Eind jaren vijftig kreeg hij een grote solo-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam en het Gemeentemuseum Den Haag.

Met Gerrit Benner werd Nanninga in 1958 geselecteerd voor de Nederlandse vertegenwoordiging op de Biënnale van Venetië en samen met Karel Appel en Corneille in 1959 voor de Biënnale van Sao Paulo.